Specialisaties.

Overbeharing is een verschijnsel dat niet alleen vaak praktische, maar ook emotionele problemen met zich meebrengt. Overbeharing is een veel voorkomend verschijnsel. Voor vrijwel elke vorm van overbeharing hebben wij een oplossing.
Overbeharing kan op verschillende plaatsen van het lichaam voorkomen bv. in het gelaat, op de armen, benen, rug en de bikinilijn.

Oorzaken:

 • erfelijke bepaling
 • storingen in het hormonale systeem :
  • puberteit
  • na zwangerschap
  • of in de overgang
 • overgang
 • bepaalde ziektebeelden en medicijngebruik.

Soorten:
Men kan twee vormen van overbeharing onderscheiden:

 • Hypertrichose: teveel haargroei, maar wel volgens het vrouwelijk beharingspatroon (vermeerdering van de donsharen) of teveel haargroei op plaatsen waar donshaar voorkomt (bv. de armen)
 • Hirsutisme: teveel haargroei, maar dan volgens het mannelijke beharingspatroon (baard en/of snor). Ongeveer 1 op de 10 vrouwen heeft hirsutisme.

Veelal zijn meerdere behandelingen nodig om de overbeharing te verhelpen, maar uiteindelijk komt u voorgoed van uw overbeharing af.

Wat is elektrisch ontharen?
Een dun steriel wegwerp-naaldje wordt langs de haarschacht in de huid geschoven, waarna een stroomstootje dat vrijkomt de haarfollikel (dat is een haarzakje waarin de haar groeit) en de omgeving vernietigt. Hierdoor kunnen geen voedingsstoffen meer via het bloed de haar bereiken en stopt de groei.

Belangrijk om te weten
Een haar heeft drie groeifases:

 • de groeifase  85%
 • de overgangsfase  13%
 • de rustfase  2%

Een haar groeit veel langzamer dan u denkt. Gemiddeld zal een haar de volgende tijd nodig hebben om weer aan te groeien:

 1. diep, stug haar: 5 tot 6 weken
 2. normaal haar: 6 tot 9 weken
 3. ondiep haar: 8 tot 10 weken

Dit betekent dat u eigenlijk pas twee maanden nadat u gestopt bent met het uittrekken van de haren kunt bekijken hoe de eigenlijke situatie op dat moment is. Het lijkt dan vaak of er plotseling meer haar is gaan groeien. Laat dit u niet verontrusten en trekt u beslist zelf niets meer uit.

Waarom elektrisch ontharen?
Waarom elektrisch ontharen en niet door de laser of flitslamp?

Laser en flitslamp zijn prima voor grote oppervlakken zoals benen, liezen en rug. Het is alleen geschikt voor een huid met donkere haren. Laser geeft kans op pigmentverandering en is niet geheel pijnloos zoals vele denken. Blonde, rode of witte haren kunnen niet verwijderd worden met de laser maar wel elektrisch. Vaak wordt de nagroei van deze behandelingen alsnog elektrisch verwijderd. Elektrisch ontharen is niet voor niets al een zolang bestaande en erkende methode! Het is de langst bestaande methode voor permanente verwijdering van haren en geschikt voor alle haar soorten.

Behandelperiode
Aangezien een haar drie groeifases heeft en in de juiste groeifase behandeld moet worden is wekelijkse behandeling in het begin noodzakelijk.

Totdat het totale gebied is onthaard, zult u regelmatig een behandeling moeten ondergaan. De behandelperiode varieert van enkele maanden tot soms wel 1 à 2 jaar. De hoeveelheid haren, de tijdsduur van één behandeling en het aantal jaren dat de overbeharing al aanwezig is, zijn bepalend voor de behandeltijd. De periode tussen twee behandelingen wordt echter steeds groter.

U dient er rekening mee te houden dat de kans op overtollige haargroei blijft bestaan, wanneer de oorzaak gelegen is in de verstoring van het hormonale evenwicht. Dit betekent dat de aanwezige donsharen vrij langzaam dikker en donkerder zullen worden. Deze donsharen kunt u met een korte behandeling enkele malen per jaar laten verwiideren.

Advies
Natuurlijk wilt u in de periode tussen twee behandelingen er ook goed verzorgd uitzien. Het is aan te raden om de nog resterende haren tussentijds niet uit te trekken, maar af te knippen. Zo kan het verloop van de definitieve ontharing via elektrisch ontharen beter worden gevolgd.

Kosten
Veel zorgverzekeraars vergoeden gedeeltelijk of geheel de kosten die gepaard gaan met de behandelingen, afhankelijk van de polisvoorwaarden.

Manuele Lymfedrainage
Vocht kan zich ophopen omdat het niet goed kan worden afgevoerd door de lymfevaten. Het resultaat kan zijn dat deze vochtophoping niet alleen het gezicht ontsiert, maar ook vervelend kan aanvoelen.
Mensen die bijvoorbeeld een ooglidcorrectie of cosmetische chirurgie in het gezicht hebben ondergaan, krijgen dergelijke vochtophopingen. Op de plekken die operatief behandeld zijn, is de huid en het daaronder liggende weefsel beschadigd. Het lichaam vormt als reactie hierop oedeem. U kunt dit overtollig oedeem laten doen afnemen door toepassing van manuele lymfedrainage.
Lymfedrainage is een massagemethode om overtollig vocht in het gelaat en het halsgebied af te voeren. In de salon kan deze methode ook als extra massage ter ontspanning en ter afvoer van afvalstoffen worden gegeven.

Meerdere behandelingen kunnen nodig zijn. Een groot aantal cosmetische chirurgen verwijzen hun patiënten door voor deze massagemethode. Het genezingsproces wordt positief beïnvloed indien deze gepaard gaan met een aantal lymfedrainagebehandelingen.

Veel zorgverzekeraars vergoeden gedeeltelijk of geheel de kosten die gepaard gaan met de behandelingen, afhankelijk van de polisvoorwaarden.

 

Verwijderen van Couperose en Steelwratjes
Couperose of met andere woorden rode wangen of chronisch verwijde haarvaatjes. Dit wordt veroorzaakt door verslapping van de spiertjes in de wand van de bloedvaatjes. In het haarvaatje blijft dan continu bloed staan en is functieloos geworden. Deze gesprongen of chronisch verwijde haarvaatjes verdwijnen bijna nooit vanzelf. Dit kan voorkomen op de wangen kin, maar ook over het gehele gezicht.

Oorzaken

 • Erfelijkheid
 • Dunne huid
 • Hormonaal
 • Ouderdom
 • Medicijnen
 • Alcohol en roken
 • Temperatuursverschillen
 • Zonnebank

Steelwratjes ontstaan vaak in de hals, liezen,oksels en oogleden. Steelwratjes kunnen verwijderd worden zonder litteken en pigmentvorming.